The study of properties of polymeric stabilized emulsions based on Aristoflex

Authors

  • T. M. Kovalyova National University of Pharmacy, Ukraine
  • N. P. Polovko National University of Pharmacy, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.24959/nphj.16.2096

Keywords:

emulsion, emulsifier, polymeric viscosity controllers, rheological properties, structural viscosity

Abstract

The present work contains the study of stabilizing properties of Aristoflex AVC polymeric viscosity modifier and stabilizer of the oil/water type emulsion systems. The technological, physicochemical and rheological studies of emulsions on basis of the Aristoflex polymeric viscosity controller have been conducted. It has been proven that they are structured disperse systems with certain thixotropic properties. The results of the research indicate the prospects of using Aristoflex as a monostabilizer in the concentration of 1–2.5% with the oil phase content of 5–30%, respectively. It has been found that introduction of Aristoflex to the water or oil phase does not affect their organoleptic, physicochemical and rheological properties.

Author Biographies

T. M. Kovalyova, National University of Pharmacy

Associate professor at the Department of pharmacy technology of drugs

N. P. Polovko, National University of Pharmacy

Head of the Department of pharmacy technology of drugs

References

Державна Фармакопея України / Державне підприємство «Український науковий фармакопейний центр якості лікарських засобів». – 2-е вид. – Х.: ДП «Український науковий фармакопейний центр якості лікарських засобів», 2014. – Т.1, С.51.

Дмитрієвський Д.І., Рибачук В.Д., Хоменко В.М. та ін. Допоміжні речовини в технології ліків: вплив на технологічні, споживчі, економічні характеристики і терапевтичну ефективність: навч. посіб. для студ. вищ. фармац. навч. закл. / За ред. І.М. Перцева. – Х.: Золоті сторінки, 2010. – 600 с.

Ковальова Т.М. // Вісник фармації– 2015 – №1 (81)– С. 38-41.

Кутц Г. Косметические кремы и эмульсии. Состав, методы получения и испытаний. – М.: Косметика и медицина, 2004. – 272с.

Структура и текстура пищевых продуктов. Продукты эмульсионной природы / Под ред. М.Б.МакКенна. – С.Пб.: Профессия, 2008. – 471с.

Jingyu Shi. Steric Stabilization. – Columbus: The Ohio State University, 2002. – 43 p.

Loffer M., Miller D., Henning T. [Електронний ресурс] // Household &Personal Products Industry, 2002. – Pежим доступу: https://www.highbeam.com

Manor O., Chau T.T.,Stevens G.W. et al. //Langmuir.- 2012. – Vol. 28, № 10 – P. 4599-4604.

Pat. CN102573785 (A), A61K8/06, A61K8/35. Oil-in-water emulsion having improved sensory properties / Chantal Amalric, Juanshu Shen, Guilbot J., Rolland H. Gorce A., Kerverdo S. ; SEPPIC. – № 20100722 ; Publ. 2012-07-11.

Pat. WO2005025522 A2. Skin care composition / Yasuko Nmn Suginaka.– № CA2536204A1. – Appl. 31.08.2004. – Publ. 24.03.2005.

Wang L, Fang J // Central European Journal of Energetic Materials. – 2013. – Vol. 10, №1ю – P. 87-102.

Downloads

Published

2016-03-11

Issue

Section

Technology of Medicines