DOI: https://doi.org/10.24959/nphj.19.12

The comparative study of flavonoids in pear leaves of Noyabrska, Forest beauty and Lemonka varieties

V. S. Kislychenko, O. M. Novosel, V. V. Korol

Abstract


Aim. To study the qualitative composition and determine the quantitative content of flavonoids in pear leaves of Noyabrska, Forest beauty and Lemonka varieties.
Materials and methods. As objects of research, leaves of ordinary pears of Noyabrska, Forest beauty and Lemonka varieties were selected. Identification of flavonoids was performed using qualitative reactions and thin-layer chromatography. The quantitative content was determined by the spectrophotometric method.
Results and discussion. The presence of flavonoids in leaves of ordinary pears of Noyabrska, Forest beauty and Lemonka varieties was found by qualitative reactions. Using thin-layer chromatography the following components were identified in leaves of pears of the varieties studied: among glycosides – kosmosien, cynaroside, astragalin, rutin, hyperoside, quercitrin, isoquercitrin, among aglycons – apigenin, luteolin, kaempferol, quercetin. The content of flavonoids calculated with reference to rutin in leaves of ordinary pears of Noyabrska, Forest beauty and Lemonka varieties was 2.88 ± 0.07%, 1.31 ± 0.03% and 1.64 ± 0.03%, respectively.
Conclusions. The study of the qualitative composition and quantitative content of flavonoids in leaves of ordinary pears of Noyabrska, Forest beauty and Lemonka varieties has shown that they are not inferior to wild pear trees and can be an additional source of flavonoids for the purpose of creating herbal medicines on their basis.


Keywords


ordinary pear; flavonoids; qualitative and quantitative analysis; spectrophotometry

References


Voitsekhivska, O. V., Sytar, O. V., Taran, N. Yu. (2015). Visnyk kharkivskoho natsionalnoho ahrarnoho universytetu. Seriia biolohiia, 1 (34), 104–119.

Khomych, H. P. (2013). Fenolni spoluky dykoroslykh plodiv i yahid: sklad, vlastyvosti, zminy pry pererobtsi: monohrafiia. Poltava : PUET, 217.

Fylymonenko, V. P., Zahaiko, A. L., Kochubei, Yu. I., Krasilnikova, O. A. (2017). Ukraina. Zdorov’ia natsii, 2 (43), 107–110.

Smirnov, O., Kosyk, O. (2011). Visnyk Lvivskoho universytetu. Seriia biolohichna, 56, 3–11.

Pinkevych, V. O., Novosel, O. M. (2018). Medychna ta klinichna khimiia, 20 (4). 136–140.

https://doi.org/10.11603/mcch.2410- 681X.2018.v0.i4.9826

Novosel, O. M. (2007). Farmakohnostychne vyvchennia predstavnykiv rodiv Malus ta Pyrus. Extended abstract of candidate’s thesis. Kharkiv : Raider, 20.

Katsuba, I. K., Kyslychenko, V. S., Novosel, O. M. (2011). Ukrainskyi medychnyi almanakh, 14 (6), 92–94.

Kyslychenko, V. S., Marchyshyn, S. M., Omelchenko, Z. I., Novosel, O. M., Khvorost, O. P., Zhuravel, I. O., Popyk, A. I. (2018). Metodyka pidhotovky ta provedennia laboratornykh zaniat z farmakohnozii: navch.-metod. posibnyk, 2. Ternopil: TDMU, 304.

Derzhavna farmakopeia Ukrainy. (2016). Derzhavne pidpryiemstvo “Ukrainskyi naukovyi farmakopeinyi tsentr yakosti likarskykh zasobiv”. (2–edition, dopovnennia 1). Kharkiv : Derzhavne pidpryiemstvo “Ukrainskyi naukovyi farmakopeinyi tsentr yakosti likarskykh zasobiv”, 360.


GOST Style Citations


1. Войцехівська, О. В. Фенольні сполуки : різномаїття, біологічна активність, перспективи застосування / О. В. Войцехівська, О. В. Ситар, Н. Ю. Таран // Вісник Харківського національного аграрного університету. Серія біологія. – 2015. – Вип. 1 (34). – С. 104–119.

 

2. Хомич, Г. П. Фенольні сполуки дикорослих плодів і ягід : склад, властивості, зміни при переробці : монографія. – Полтава : ПУЕТ, 2013. – 217 с.

 

3. Порівняльне дослідження впливу різних поліфенолів на порушення обміну глюкози в умовах інсулінорезистентності / В. П. Филимоненко, А. Л. Загайко, Ю. І. Кочубей, О. А. Красільнікова // Україна. Здоров’я нації. – 2017. – № 2 (43). – С. 107–110.

 

4. Смірнов, О. Флавоноїди рутин і кверцетин. Біосинтез, будова, функції / O. Смірнов, О. Косик // Вісник Львівського університету. Серія біологічна. – 2011. – Вип. 56. – С. 3–11.

 

5. Пінкевич, В. О. Дослідження елементного складу груші звичайної листя сорту Ноябрська / В. О. Пінкевич, О. M. Новосел // Мед. та клін. хімія. – 2018. – Т. 20, № 4. – С. 136–140. https://doi.org/10.11603/mcch.2410-681X.2018.v0.i4.9826

 

6. Новосел, О. М. Фармакогностичне вивчення представників родів Malus та Pyrus : Автореф. дис. ... канд. фарм. наук. – Х. : Райдер, 2007. – 20 с.

 

7. Кацуба, І. К. Дослідження фенольних сполук листя мати–й–мачухи / І. К. Кацуба, В. С. Кисличенко, О. М. Новосел // Укр. мед. альманах. – 2011. – Т. 14, № 6. – С. 92–94.

 

8. Методика підготовки та проведення лабораторних занять з фармакогнозії : навч.–метод. посіб. : у 2 т. / В. С. Кисличенко, С. М. Марчишин, З. І. Омельченко та ін. ; за ред. В. С. Кисличенко, С. М. Марчишин. – Тернопіль : ТДМУ, 2018. – Т. 2. – 304 с.

 

9. Державна фармакопея України / Державне підприємство «Український науковий фармакопейний центр якості лікарських засобів». – 2–е вид. – Доп. 1. – Х. : Державне підприємство «Український науковий фармакопейний центр якості лікарських засобів», 2016. – 360 с.





Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Abbreviated key title: Vìsn. farm.

ISSN 2415-8844 (Online), ISSN 1562-7241 (Print)