The substantiation of the composition of a medical pencil for the prevention and treatment of diseases of the skin and the red border of the lips

Authors

DOI:

https://doi.org/10.24959/nphj.22.95

Keywords:

medical pencils; technology; extracts; diseases of the skin of the lips

Abstract

Aim. To substantiate the composition of the product for the prevention and treatment of diseases of the skin and the red border of the lips in the form of a medical pencil.

Materials and methods. When developing the composition of a medical pencil the study objects were samples containing corn oil or the oil extract from a mixture of the medicinal plant raw material, cocoa butter, such waxes as beeswax, carnauba, candelilla, and lanolin, paraffin in various ratios, as well as the mango extract. The medical pencil
composition was substantiated based on the results of determining the organoleptic, sensory (consumer) and physicochemical properties (melting point, hardness, spreadability and adhesion (stickiness) of the smear).

Results and discussion. The results of the study shown that the hardness and melting point of pencils increased with an increase in the content of sealants, primarily beeswax and carnauba wax, and paraffin. An increase in the content of these components reduced the spreadability and adhesion of the base. Cocoa butter and lanonin in the
composition of the base improved the adhesion and spreadability of the pencil, but did not provide the necessary hardness of the product. Based on the results of the study of physico-chemical and consumer properties, the bases, which included the mango extract and the oil extract from a mixture of the medicinal plant raw material (sage leaves,
eucalyptus leaves, marigold flowers, chamomile flowers), were chosen. It was shown that the introduction of extracts slightly increased the melting point and hardness of the base and reduced the spreadability of the pencil.

Сonclusions. Based on the results of studying the melting point, hardness, spreadability and adhesion the composition of the wax-fat base has been chosen. The effect of the oil extract of a mixture of the medicinal plant raw material and the mango extract on the properties of the pencil base has been determined. According to the results of our research, the composition of a medical pencil for the prevention and treatment of infectious and inflammatory diseases of the skin and the red border of the lips has been proposed. It contains cocoa butter – 10 %, beeswax – 10 %, lanolin – 5 %, carnauba wax – 3 %, candelilla wax – 7 %, the mango extract – 5 % and the oil extract of a mixture of the medicinal plant raw material – up to 100.0.

Author Biographies

T. M. Nesteruk , National University of Pharmacy of the Ministry of Health of Ukraine

Postgraduate student of the Department of Pharmaceutical Technology of Drugs

N. P. Polovko, National University of Pharmacy of the Ministry of Health of Ukraine

Doctor of Pharmacy (Dr. habil.), professor of the Department of Pharmaceutical Technology of Drugs

References

Нестерук Т. М., Половко Н. П. Перспективи створення медичних олівців з олійними екстрактами. Сучасні досягнення фармацевтичної технології і біотехнології : зб. наук. пр. Xарків : Вид-во НФаУ, 2019. Вип. 6. С. 361-365.

Ващенко О. О., Ващенко К. Ф. Особливості розробки медичних олівців і перспективи їх застосування. Український медичний альманах. 2014. Т. 17, № 1. С. 124-125.

Nesteruk Т., Polovko N., Kovalova Т. Theoretical Justification of Choice of Antiherpetic Phytosubstance. Norwegian Journal of development of the International Science: Pharmaceutics. 2021. № 58, Vol. 1. P. 32–36.

Rajin M., Bono A., Mun H. C. Optimisation of Natural Ingredient Based Lipstick Formulation by Using Mixture Design. Applied Sciences. 2007. Vol. 7, № 15. P. 2099-2103.

Алешникова К. Ю., Джавахян М. А. Технологические аспекты разработки карандашей лекарственных с эвкалимином. Вопросы биологической, медицинской и фармацевтической химии. 2019. № 22 (3). С. 37−41. DOI: https://doi.org/10.29296/25877313-2019-03-06.

Шульга Л. І. Підбір допоміжних речовин при розробці складу медичних олівців. Збірник наукових праць співробітників НМАПО ім. П. Л. Шупика. 2012. Вип. 21, № 3. С. 573-578.

Abidh S. Méthodologie d’ingénierie sensorielle pour la formulation de produits cosmétiques, application au rouge à lèvres : Thèse de Doctorat NNT. 2017. URL: http://www.theses.fr/2017SACLA023.

Шульга Л. І. Методологічні підходи до розробки екстемпорального лікарського засобу для терапевтичної стоматології у формі медичних олівців та їх реалізація. Сучасні досягнення фармацевтичної технології і біотехнології : матеріали IХ Міжнар. наук.-практ. конф., м. Харків, 11-12 листоп. 2021 р. Харків : Вид-во НФаУ, 2021. С. 246-249.

Альхуссейн В. В., Хохлова Л. Н. Разработка состава и технологи медицинских карандашей с липофильным экстрактом коры тополя дрожащего. Рецепт. 2016. Т. 19, № 3. С. 356-360.

Нестерук Т. М., Половко Н. П., Бевз Н. Ю. Дослідження з обґрунтування умов отримання олійного екстракту фітокомпозиції. Український біофармацевтичний журнал. 2020. № 4 (65). C. 52-57. DOI: 10.24959/ubphj.20.282.

Державна фармакопея України. Доповнення 2 / ДП «Український науковий фармакопейний центр якості лікарських засобів». 2-е вид. Харків : ДП «Український науковий фармакопейний центр якості лікарських засобів», 2018. 336 с.

Drew R. C. Evaluation of mechanical stresses set up in lipsticks during application. J SOC Cosmet Chem. 1978. Vol. 29. P. 441. URL: https://www.sciengine.com/publisher/EDP/journal/OCL/25/5/10.1051/ocl/2018053?slug=fulltext.

Поклад С. В. Разработка и технологические исследования парафармацевтических карандашей с маслом амарантовым : автореф. дис. ... канд. фарм. наук. Пятигорск, 2007. 24 с.

Kuznecova L. S, Lichota T. T. Working out of structure, technology and the analysis of pencils medical with camphor. Fundamental research. 2012. № 11 (part 3). P. 522-525.

Wang T.-S., Lee G. The effect of formulation on the hardness and Crystallization of emulsion lipsticks. J. Soc. Of Cosmet.Chem. 1997. Vol. 48, № 1. P. 41-50.

Relations between the sensory properties and fat ingredients of lipsticks / H. de Clermont-Gallerande et al. OCL (Oilseeds, Crops, fats & Lipids). 2018. Vol. 25, Issue 5. DOI: https://doi.org/10.1051/ocl/2018053.

Sensory-designed lipsticks: from sensory needs to raw materials selection, a new way of formulation / S. Abidh et al. Proceeding of the 29th IFSCC Congress, 31st Oct.–2nd Nov. 2016. Orlando, 2016.

Dooley L. M., Adhikari K., Chambers I. V. E. A general lexicon for sensory analysis of texture and appearance of lip products. J Sens Stud. 2009. Vol. 24 (4). P. 581–600.

Civille G. V., Carr B. T. Sensory Evaluation Techniques. 5th ed. CRC Press, 2015. P. 464. DOI: https://doi.org/10.1201/b19493.

Savary G., Grisel M., Picard C. Impact of emollients on the spreading properties of cosmetic products: a combined sensory and instrumental characterization. Colloids Surf B: Biointerfaces. 2013. Vol. 102. P. 371–378.

Snabre P., Habouzit D. Chauffage, endommagement et exsudation des matériaux semi-cristallins à base de corps gras. CFM 2013 – 21ème Congrès Français de Mécanique, Aug 2013. Bordeaux, France, 2013. URL: https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-03441353.

Goik U., Ptaszek A., Goik T. The influence of propolis on rheological properties of lipstick. Int J Cosmet Sci. 2015. Vol. 37, № 4. P. 417-24. DOI: 10.1111/ics.12213.

Published

2022-11-07

Issue

Section

Technology of Medicines